tirsdag den 10. september 2019

Biotop - status uge 33

Biotop - status uge 33

Siden sidste uge er der ikke rigtig sket så stor en udvikling, på nær, at det har regnet rimelig meget, og der er derfor så kommet vand i vandhullet igen, hvor man atter igen kan se floraen vokse i, og omkring vandhullet.

Man ser også de sidste brombær komme ud, inden det bliver for koldt.

Man kan rigtig mærke, og se, efterårets ankomst når man går rundt derude i skoven, ved biotopen, i og med at det er meget køligere, samt mere fugtigt derude.










Den store græsmark der slutter sig til vores biotop er også så smut begyndt at blive mere og mere brun fremfor den sunde grønne farve den havde tidligere på sommeren.

Biotop - status uge 32

Biotop - status uge 32

Vi tog atter en tur ud til vores biotop, efter at have nydt en dejlig lang sommerferie, og vi glædede os meget til at se, hvordan og hvorledes det hele havde udviklet sig!



Da vi kom derud, blev vi en smule forbavset over, hvor stor en forskel der var på biotopen, i forhold til hvad vi havde erfaret inden sommerferien. Vejret havde ændret sig en hel del siden dengang, og dette kunne tydeligt ses på vores biotop. Der var steder, hvor der var en del mere frodigt nu, men samtidig steder, hvor det var tydeligt at se, at floraen var begyndt at dø.






Efteråret er så småt ved at sætte sine, tydelige, spor, og det bliver spændende, at se, hvorledes det hele udvikler sig.

Biotop - status uge 25

Biotop - status uge 25

En tur til vores biotop resulterede ikke rigtig i så megen forandring i forhold til da vi var ude ved den ugen før.

Temperaturene var mere eller mindre de samme, og det havde ikke regnet i ugen forinden, hvilket også kunne ses i floraen, da den var begyndt at blive en smule udtørret.
I vandhullet var der endvidere ikke særlig meget vand, da det meste af dette var tørret ud, hvilket også satte tydelige tegn i og omkring vandhullet, da der ikke var særligt frodigt i dette område.





10 dyr + 10 planter på biotopen

10 dyr på biotopen

Min studiekammerat, Sophie, og jeg havde valgt den samme biotop, så vi gik i krig sammen i forhold til både at finde de 10 dyr, samt de 10 planter.'

Vi ser her 10 dyr, dog var det ikke muligt for os at kun at finde hvirvelløse dyr, så vi ser her en bred variation af faunaen på vores biotop:





















10 planter på biotopen

Her kommer der 10 forskellige blade, eller planter, der kunne findes på vores biotop i højsommeren:



















mandag den 9. september 2019

K4-aktiviteter

Fisketur, samt røgning af fisk

Vi valgte at slå to fluer med et smæk i forhold til K4-aktiviteterne, vi aftalte nemlig, at vi ville tage ud og fiske, og derefter røge de fisk, vi eventuelt ville fange.
Vi tog derfor ud og købte en røgeovn i BilTema (dette blev gjort i samarbejde med UC Syd, ovnen blev derfor købt til uddannelsesstedet). Ovnen blev i første omgang købt til en aktivitet, hvor vi skulle røge edderfugl, problemet med nævnte ovn var blot, at håndtaget til låget var lavet af plastik, det smeltede derfor da ovnen blev tændt. Heldigvis var Tor hurtig til at lave et nyt håndtag af træ.



Den første af vores to K4-aktiviteter handlede om at vi ville tage ud og fiske, og takket være Tors insiderviden i fiskeverdenen, havde han fået nys om, at der var stor chance for fangst i havnen i Aabenraa. Der var størst chance for at fange makreller.



Jeg blev hentet af studiegruppen hjemme hos mig klokken 16:00, sådan cirka, og vi drog så mod Aabenraa. Da vi havde gjort et stop på en tankstation, og endelig fandt ud til den mole vi skulle stå ved, var klokken omkring 17:00. Vi overlod meget af starten, af aktiviteten, til Tor, da han er den mere rutinerede fisker af os 4 i gruppen, han klargjorde stængerne og andre småting, og vi gik derefter så i gang.



Vi fangede ikke rigtig noget, og kunne heller ikke rigtig se nogle fisk i vandet, den første time til halvanden, men pludselig så vi en kæmpe ørred plaske på havoverfladen, og Tor besluttede sig derfor så for, at vi skulle skifte den ene fiskestangs blink, så vi kunne fiske efter ørred med den.
Men stadigvæk, ingen fangst!






Da klokken begyndte at nærme sig 20:00, og det så småt var begyndt at blive køligt og mørkt, besluttede vi os for at det var på tide at begynde røgningen af fiskene. Problemet var blot, at vi ingen fisk havde fanget! Heldigvis havde Tor taget nogle sildestykker med, som skulle være brugt til foder for fiskene, men eftersom, at der var mange stykker tilovers, besluttede vi os for at røge nogle af dem i stedet, hvilket er begyndelsen på vores anden aktivitet; røgning af fiskene.
Eftersom jeg ikke rigtig havde taget muligheden for at fiske, tog jeg teten da det kom til røgningen af fiskene.
Jeg hældte sprit i beholderne som ses på venstre side på billedet herunder, hældte savsmuld under pladen hvor fiskene lå, og fik til sidst saltet og lagt sildene på risten. Det tog omtrent en halv times tid, hvor vi imellemtiden fik tiden til at gå med en øl, som Tor havde medbragt, og en god snak.





















Ovenover ses det færdige resultat af vores røgede sild. Eftersom de andre ikke havde lyst til at smage, måtte jeg, med min viden omkring sild, efter 2 år på Bornholm, vurdere om resultatet var positivt.
Jeg må erkende, at de nok havde fået lige en knivspids for meget salt, men smagen af den røgede fisk var meget god.

onsdag den 28. august 2019

Plantehold - Uge 35

Plantehold - Uge 35

It's alive!!

Endnu engang er mine frø begyndt at spire og lever, ved første øjekast, efter bedste velgående.

Endnu engang er det bøftomaten samt skalotteløget der er gået forrest i kampen, og har vokset sig ud af deres første grosted, og er blevet omplantet, dog er de blevet plantet hver for sig, så jeg ikke risikerer at der går noget galt igen!

Jeg har fundet en krukke til hver af de to "store" spirer, hvortil de resterende stadig er at finde i de små bed de er blevet plantet i.

Plantehold - Uge 34

Plantehold - Uge 34


Mine frø gror atter lige så stille og roligt frem som de gjorde første gang, på trods af en ordentlig omgang regn og ikke så meget sol, ser de ud til at trives som første gang jeg plantede dem.





Jeg har så vidt som muligt prøvet at give dem så meget sol og vand de kunne holde til, dog med måde selvfølgelig, da de ikke har for godt at for meget af både det ene eller det andet.

Det virker fint med låget på, at de får den her drivhuseffekt gør meget, og jeg forventer at de burde spire snarest muligt.